In English please

 

 

 

 

 

Jan-Olov Fredborg håller upp en jätte-braxen

 

 

Emil Jobs håller en braxen fångad i ryssja våren 2002

 

Tillbaka till startsidan

 

 

 

 

Braxenfisket

Varför fiskar vi braxen ?

   1999 beslutade styrelsen att inköpa 5st braxen-fiskenät därför att det visat sig vid vid tidigare provfiske att ett alltför stort bestånd av braxen har förskansat sig I Nedre- och Mellan Valsan. Braxen som pga sin kroppsform har väldigt få naturliga fiender måste därför fiskas upp av de som troligen tagit dit den (människan).

   Braxen äter nästan uteslutande av sjöarnas växter och kan därför bli en stor konkurrent om födan till vår fina flodkräfta.       

   M.a.o. fiskar vi braxen för att ge plats åt flodkräftan och andra arter och för att stora braxar inte har några andra fiender än människan.

 

Pågående arbete.

De inköpta näten har vi lagt ut i vassen och på grunt vatten på våren strax efter gäddleken då braxen leker.

   Åren 2000-2004 har vi tillsammans fiskat upp ca 600 kg Braxen i Nedre- och Mellan Valsan och vi kan nu se att det fångsterna börjat minska.

   Näten som köptes in fick kasseras som uttjänta och vi ska fortsättningsvis satsa på att fånga braxen med flera ryssjor istället.

   Tommy Svensk har införskaffat en stor ål-ryssja med en jättelång fångstarm från öland som ska hjälpa oss att slå tidigare års fångst-siffror.

 

Några bilder från en lyckad braxfångst kan du titta på här.

Vad kan du göra ?

   Lägger du ryssja för gädda på våren ? Om svaret är ja på den frågan, skulle vi i föreningen vara toppenglada om du lät den ligga kvar ytterligare i ca 2-4 veckor för att fånga så mycket braxen som möjligt. Separera hanar och honor i din fångst och hugg upp fångsten i lagom stora kräft-mumsbitar. Återbörda sedan detta jämt fördelat över en större sjö-yta. Räkna fångsten du fått (innan du hugger upp den) och rapportera mer än gärna till någon i styrelsen.