Det är inte väntan på napp som gjort att det dröjt ett tag sedan jag skrev något sist är under "upp(s)nappat". Snarare tvärsom! Skulle skribenten varit någon annan s.k. sportfiskare i våra
sjösystem, kan man ju tänka sig tanken, att orsaken hade varit detta. Vissa har jag personligen kontakt med och andra hittar min mail på hemsidan, men det är likväl lika stor frånvaro av underlag till någon sorts fiskehistoria, som kommer mig tillkänna? Därför får ni kära läsare hålla tillgodo med mina självupplevda historier
Den första för året tar vi hem från Vänern, en lätt blåsig vinterdag. Fick följa med Leif och för första gången få svar på min fråga hur det praktiskt fungerar att ha 8 spön ute samtidigt? Förrutom 3 laxar med klippt fettfena, så släppte vi också tillbaka en
gädda på ca 7 kg!
Trots att kylan höll i sig denna vår under lång tid, så blev det för mig inte tillfällen att vårfiska. Jag gjorde min länge planerade drömresa till Asien istället!
Väl hemkommen igen hade Tord satt ihop en fiskeutflykt till Älvdalen. Den delade vi med 2 fiskeintresserade norrlänningar.
Jaha, hur gör man nu när man fångat all denna fisk? Ska man ta ur den direkt på plats eller vänta till man kommit hem och har både tillgång till bättre ljus, skärbräda och rinnande vatten? Den som inte har något i fångstkorgen, kan nu sluta läsa och slå på datorn och söka på Blocket efter bättre fiskegrejjor istället. (Nedanstående text är nu hämtad från Svenska Fiske juni 2012. Författare Pelle Klippinge.)
Den fångade fisken skall först och främst inte ner i en plastpåse, utan förvaras så luftigt och svalt som möjligt. Är du på land, så häng den i skuggan. Är du i båt, är en trälåda försedd med galler eller björkris i botten, ett bra tips.

När skall man rensa? Förvarar man fisken svalt och luftigt, så är det ingen brådska att ta ur den. Orensad klarar sig de flesta arter med några få undantag längre. (Undantagen finns inte i Valsansjöarnas FVOF.) Allt innehåller bakterier, dina händer, din kniv, fiskens tarmar, i vattnet osv. När man sprättar upp fisken får dessa bakterier tillgång till fiskköttet och kan börja utvecklas. Måste man trots allt rensa direkt, så låt blodranden utmed ryggraden vara kvar till hemkomsten.
Alla fiskar bör om möjligt också blodas av direkt efter fångsten. Enklast är att skära ett snitt eller två med kniven i gälbågarna. Då droppar blodet ur och köttet blir bättre av detta.  Blodranden i ryggraden påverkas inte av detta, utan det är framför allt det blod köttet som är i köttet som tappas.

Även om det är gott med färsk fisk, så måste det som allt annat kött, ges tid att mogna/möras. Denna process kan man lätt följa. Efter att fisken dödats så inträder likstelheten efter en tid. Då börjar enzymer sitt arbete. Du märker det genom att fisken åter blir mjuk. Hur lång tid detta tar varierar genom storlek på fisk och temperatur. Tillagar du fisken direkt ur "håven", har denna process inte passerats och fisken protesterar genom sammandragningar i stekpannan.

Ska vi säga att det var allt för denna gång! Sitt nu inte inne och bara läs upp(s)nappat och dröm om fiskelycka, utan tänk på den filosofiske Rolf´s konstaterande: "störst chans att få fisk är att ha grejjorna i sjön!"

MVH Totto   
Jag kan inte påstå att jag fiskat mycket med långe-
drag, men utbrister ändå efter dagarna i Älvdalen "- Äntligen har jag fått röding med detta fiskeredskap"! Dagen efter fick jag även en öring av samma storlek.
För övrigt så fångades och åts det fisk under dessa dagar, så t.o.m. vår husräv blev nöjd.
Nu är vi framme vid tidpunkt då även jag fått i min eka i Valsan. Varför jag är sist, har framgått av tidigare "upp(s)nappat".

Fram till nu har det blivit en hel del tid på Valsans vatten denna försommar. Även Hälltjärn har fått sitt besök och nära nog har det blivit resultat varje gång. Ulrika (på bilden härintill) har i det närmaste varit 100%-ig. Hennes personliga rekord är just nu på 3,2 kg Gädda, vägd på en icke godkänd våg. Den bristen är nu reglerad. 
This Website Built with SiteSpinner Web Page Maker
This Web Page Designed with SiteSpinner Website Building Software