Jag kan nu och ännu en gång konstatera faktum. Bevisen kommer obenhörligt varje år! Jag är
förberedd och försöker ignorera synen. Hittar på en massa annat varje dag som väder och vind ändå vittnar om att det är dax! Lyfter blicken för att egentligen slippa se det som är för nära.
Längtan i blicken kan man ana, men snabbt vänder jag mig om och försöker åter övertyga mig att det var väl något mer uppe på gården som först skulle göras? Lommen, storspoven och kanadagåsen gör allt de kan för att åter locka min blick ut över sjön. Men jag sitter där jag sitter och kan bara acceptera att jag har valsansjöarnas sämst placerade båthus!
Hela Billingen, hela tredje Valsan, hela andra Valsan och hela nedre Valsan... utom de sista 14,8 meterna framför mitt båthus ligger isfri!
Jag hör bensin motorer av 2 och 4
takts modell, samt någon elmotor. Jodå hörseln är det inget fel på! Jag hör plask då endera en fisk vakar eller just har krokats av någon annan fiskare. Men jag står kvar och funderar hur det kunde bli så här?
Kanske jag å andra sidan kan vara ute
längre på hösten när andra måste ankra upp? Nej rungar svaret i mitt huvud, "Du har Valsans sämst placerade båthus!"
Den biologiska klockan är en annan företeelse som man bara får acceptera. Frågan är om vi också kan utnyttja den när det gäller fiske?
Säkert sitter det en och annan fiskare runt våra sjöar och utvecklar sina tankar på hur fisket skulle kunna bli effektivare. Månfas, lufttryck och vind i all ära, men hur många tar också hänsyn till de biologiska faktorerna? Här kommer nu ett citat från en av dessa som tänker lite längre än vad reven räcker:

Jag har funderat kring det här med gäddornas lekar i vikar och vass.
 
Detta är inget inlägg i könsrollsdebatten!
 
 En kvinna "lägger" ju ett, ibland något flera, ägg en gång varje månad. Det är känt och också dokumenterat att denna ägglossning inte bara påverkar kvinnan fysiskt utan också psykiskt.
Om man då tänker sig en gädda som lägger tusentals ägg en gång per år! Dom måste ju vara skitsura och
hugga på allt!!!
Om dessa funderingar har någon substans kan det vara lönt att fiska tex. med kastspö omedelbart före leken.
Att gäddorna hugger på allt i samband med leken har jag egen erfarenhet av. För många år sedan rodde jag åt min morfar när vi satte ut ryssjor för lekgädda. Jag vilade på årorna när plötsligt en större gädda högg i åran. Hon
släppte naturligtvis så det enda som hände var att vi båda fick en lätt chock.
 
Fiskefilosofen Tord


Nu lär det ju dröja ett år innan vi kan läsa om fler har anammat tanken som fiskefilosofen bidragit med och om det gav resultat. Men väntan och tålamod är väl något vi kan sätta på våra visitkort, särskilt om man har Valsans sämst placerade båthus!
Nu har jag inte tid att skriva mer för denna gång. Isen har släppt, båten skall i och sedan kan ni känna er snuvade på åretrs största gädda, abborre och öring!
MVH Totto