Rekord!?

Nu börjar rekorden strömma in från fiskare i Valsansjöarnas sjösystem. Bildbevis lika så! Men strömmen av rapporter kommer bara från ett håll? Det kan väl inte vara så att det bara är Tord i första, undertecknad som ses pendla mellan första och andra + Per från första som också tar sig en tur in i andra, som fiskar i våra vatten? Är det på det viset, så är ju rekorden i år blygsamma men ändå bekräftade! Tord är då den givna storfiskaren som bilderna visar.

Vi börjar med en gädda på 7 kg! Det är Tord till höger med hatt!

Vidare har vi en abborre på 0,5 kg och nu Tord utan hatt!

Och till sist i bildskörden har vi en Braxen  1,5 kg och vi anar då Tords shorts!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dessutom kan Tord berätta att en öring har visat sig ett antal gånger precis utanför bryggan. Om någon sett filmen ”Den sista sommaren”, så kan man likna förhållandet mellan Tord och öringen, som Henry Fonda och firren som han kallade XXXX. Tord har haft kontakt med öring mer än en gång! Om det var hatten, shortsen eller spegelbilden av bringan som gjorde att den kastade sig loss, förtäljer inte historien. Tord gissar att öringen vägde ca 0,5 kg, men så flitig på sjön som Tord är så lär vi snart få vikten bekräftad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trodde någon att detta var allt av rapport från Tord? Icke sa Nicke! Han lämnar ibland även sin brygga och eka. Jo det är en eka han brukar synas i, även om det ryker som en ångbåt från den! Hälltjärnen har också haft påhälsning av denne flitige fritidsfiskare. Senast var det en kraftig hona på ca 2,5 kg som hade en kamp med Tord. Den gången vann fisken, men i juni landades denna vackra övervintrare som vägde 1,2 kg.

 

”Flitig” kanske är i underkant, då rapporterna inte stannar vid fiskar av olika art, utan även kräftor!

 

Kräftfisket gav 4 signaler, 3 pojkar och en flicka. Dessa var stora och välmatade (så vet vi vart fiskbitarna hamnat efter att katten fått sitt), men frågorna kan vara berättigade: Vart är dom små kräftorna? Hur är det med föryngringen?

 

Föryngring verkar det ändå ske med öringen i sjöarna. Per, också från första, krokade en gädda på ca 2 kg i Skarviken. I magen på den gäddan fanns en öring på ca 15 cm. Det betyder att det förekommer lek i sjösystemet! Observationer från tidigare år berättar att Finnhytteån, som är fredad liksom alla strömmande vatten inom föreningens område, har uppvisat öring större än romkorn och mindre än de som inplanteras. Kul nu också att få höra att de har lämnat de strömmande vattnen och etablerar sig i sjöarna.

 

Strömmen av rapporter kan man dock önska sig mer. Det kan väl inte vara så att i samband med att strömmen gick och den omskrivna tornadon drog över första Valsan, så hamnade all fisk utanför Tords brygga, för en tid? Nej så är det inte, för i så fall måste det också ha blåst mot Skarviksudden, där jag och Tony passerade med fiskedragen en tidig höstdag. 3 gäddor på ett och samma ställe, men ändå var det inte detta som blev det största minnet av den turen, utan något som jag tyvärr inte kan visa på bild och som vi kan kalla Älgsimmet! Så här gick det till!

 

Vi hade bestämt att åka längst in i Skarviken och ta en paus. Solen lyste och fikat var njutbart. Vi hade precis startat igen med skeddrag och wobbler efter båten, styrde söderut, då jag plötsligt såg något stort flyta ut i sjön från udden. Första tanken var en stor sjöfågel som sträckte upp sina vingar mot skyn? Nästa sekund såg jag att det var en krona på en älgtjur! Strax efter kommer en älgkalv och älgko också nerglidande i vattnet. 3 älgar som inleder en simtur över den djupaste delen av andra Valsan! Lite stressade blev de när vi närmade oss, så vi bestämde oss för att slå av på farten och hålla ett betryggande avstånd, vilket också medförde att vi inte kunde ta några foton av händelsen. I minnet finns den dock kvar i många år. Efter en simtur som varade ca 6 min, så kliver älgkon upp på andra sidan, men när inte kalven och tjuren med kronan kommer med, så återvänder kon tillbaka till vattnet och simmar ytterligare 2 min, innan hela familjen kliver upp och försvinner in i skogen. Mycket naturupplevelser kan man få uppleva i samband med fiske i Valsan. Var det någon mer som såg denna simtur eller något annat som skett i eller i närheten av sjöarna, så är ni välkommen att berätta med ett mail till webmaster. Historier behöver inte bara handla om fiske, för då kommer ni bara att få läsa om Tords bedrifter, om man skall summera denna sommar?