Får man be om Napp?

 


Det är inte alltid roligast att få fisk själv! Delad glädje….osv. Tänk dig att du vid flera tillfällen haft besök av en nära, men långväga kompis och att du vid upprepade tillfällen berättat om lyckade fisketurer på föreningens vatten. Dock har inte vattnen levt upp till denna förhoppning, då din kompis varit på besök! Och det besöket är ju begränsat till just den kvällen, dagen eller helgen. Då önskar man som sann vän och ödmjuk fiskare att det skall nappa för kompisen, så han/hon också får ta del av dessa fantastiska fiskeminnen som VFVO kan leverera!

 

Ibland slår önskan in, som denna första helg i juni. Vi klev upp i ottan och hade förhoppningar om att fisken skulle vara på hugget de tidiga timmarna. Frukosten skulle intas i det fria, efter någon timmes fiske, då vi också hoppades att kunna summera fångsten så långt. Timmarna gick utan resultat och frukost mackan med dopp hade förverkligats. Planer börja ta form på hemfärd, då plötsligt vid 9-tiden, den första öringen högg. Under ca 1,5 timme såg vi sedan tydliga tecken på att öringen var på jakt. Ingen blev utan fisk denna morgon, så nu har kompisen andra minnen av Valsan än det som upplevts tidigare år. Vi gjorde ytterligare en tur på kvällen, då var det gäddornas tur att vara på G!

 

Vid ett annat tillfälle stod jag som värd för en specifik samling personer från en framgångsrik idrottsklubb. Vi löste det speciella fiskekortet som omfattar Hälltjärnen och anlände i samlad tropp. Mina gäster fick välja och ta plats runt tjärnen. De började fiska innan jag placerade mig på någon av de ratade platserna. Hann precis tänka tanken om hur kul det skulle vara att få ett napp, så att de verkligen fick se att det fanns öring i tjärnen, då det högg i andra änden av min lina. Redan på mitt tredje kast! Kommentarerna var ju givna: ”Nä dra på trissor, han måste ha haft öringen med sig hemifrån och smugit på den på kroken?” Nöjd och med hedern i behåll kunde jag sedan ägna mig åt att serva mina vänner…. (tror jag fortfarande att jag är med dom)…med en brasa vid slogboden och kolbulle, som Janne alltid har det yttersta ansvaret för. Jag t.o.m. lånade ut draget jag hade krokat öringen med, för att få uppleva glädjen när någon annan också fångade öring i Hälltjärnen. Tyvärr var det min öring, som blev den enda som nappade den aftonen. Det hade varit kul om någon mer i församlingen lyckats kroka fisk, men det är inte alltid man blir bönhörd.

 

Hälltjärnen har åter öppnat efter att 75 kg öring har inplanterats. Kortpriser och övrig information finns länkad från hemsidan. Spångarna har förbättrats och det finns t.o.m. ett ”hemlighus” för den som får behov. Här, vid vår vackra put-and-take tjärn, är kanske önskan om napp, ännu större än i övriga vatten? Tolv timmar kan passera fort om man stup i ett ser öringen vaka, men inget händer i andra änden av linan. Senaste rapporterna säger dock att fisken som nu finns i tjärnen, både hoppar vackert och är intresserad av det som erbjuds av sportfiskarna.


 

Till sista i detta ”Upp(s)nappat”, vill jag inte undanhålla läsaren vidstående bild. En passande bildtext skulle väl vara:

Bett om fisk! Den större gäddan som håller den mindre artfränden vill ju också ha fisk. Den mindre högg på draget. När ekipaget skulle landas lossnade draget från den mindre, samtidigt som den lyckades smita, men den större som vägde ca 4 kg hamnade i håven. En sann historia från sportfiske-världen.

Fotografen som även syns i bilden, hade verkligen sinnesnärvaro, för det var även han som höll i spöet!

 

Ha en bra fisketur och lämna gärna uppslag till detta forum.